Να εκτιμάμε όλα όσα έχουμε και να τρώμε μόνο όλα όσα μας αξίζουν!

0
1361

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Τελικά αποφάσισα! Μ΄αρέσουν οι «παγκόσμιες ημέρες» που έχουν νόημα και σκοπό. Μια τέτοια ημέρα θεωρώ πως είναι και η σημερινή. 16 Οκτωβρίου. Παγκόσμια ημέρα διατροφής. Σημαντική για πολλούς λόγους.

Πρωτίστως γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε φαγητό. Τόπος καταγωγής, χώρα διαμονής και οικονομική κατάσταση ορίζουν το τι και το πόσο τρώνε οι άνθρωποι. Είναι πολύ λυπηρό ειδικά αν σκεφτείς πόση αφθονία υπάρχει σ΄ αυτό τον κόσμο και πως όλοι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν τουλάχιστον μια μερίδα φαγητό. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι και φορείς που ενδιαφέρονται και φροντίζουν για κάποιους από αυτούς.

Κατά δεύτερον είναι η μέρα να σκεφτούμε όλους εκείνους που έχουν ιδιαιτερότητες στη διατροφή και να τους βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Υπο + υπερθυρεοειδισμός, τροφικές αλλεργίες, κοιλιακή είναι κάποιες από αυτές. Μπορούμε να βοηθήσουμε όποιον βιώνει κάτι τέτοιο ψυχολογικά ή ακόμη και να του κάνουμε ευκολότερη τη ζωή με όποιο τρόπο μπορούμε. Για παράδειγμα αν έχουμε εστιατόριο, μπορούμε να εντάξουμε στο μενού μας ένα πιάτο που μπορεί να καταναλώσει κάποιος με αλλεργίες ή άλλες ιδιαιτερότητες.

Τρίτο και κατά τη γνώμη μου πιο συνηθισμένο είναι η κακή διατροφή for no reason. Έχουμε μάθει να καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη, πολλά fast food, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ξεχάσαμε να τρώμε φρούτα, λαχανικά, super foods και να γινόμαστε ένα καλό παράδειγμα για εμάς τους ίδιους, τους γύρω μας και τα παιδιά μας. Έχουμε την ευχέρεια να διαλέξουμε να φάμε Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ θελήσουμε και παρόλα αυτά, επιλέγουμε τα πρόχειρα, τα κακά λιπαρά και τα τηγανητά.

Προσωπικά πιστεύω πως η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τι είμαστε και στο πως αισθανόμαστε. Όχι λόγω εξωτερικής εμφάνισης, αλλά λόγω καλής ή κακής υγείας. Τα αποφθέγματα που πάντα με ταρακουνούν όταν πάω να λοξοδρομήσω είναι «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου.» του Ιπποκράτη και «Τρώγε, για να ζεις και μη ζεις, για να τρως.» του Σωκράτη. Αν αυτές οι λέξεις γίνουν κατανοητές και ριζώσουν βαθιά μέσα μας θα καταλάβουμε πως η αλήθεια στη ζωή βρίσκεται στα απλά.
Πρωινό:
Φρούτα, χυμοί, αυγό, αβοκάντο, βρώμη, μέλι, φυστικοβούτυρο,
Μεσημεριανό:
Ψάρι, κινόα, φαγόπυρο, λαχανικά, κρέας
Βραδινό:
Γιαούρτι, σαλάτα με κοτόπουλο ή τόνο
Πολύ νερό & πολύ χαμόγελο και ευτυχία πάντα βοηθούν!

Οι επιλογές είναι άπειρες και ποικίλουν ανάλογα με τα γούστα του καθένα, αλλά το παν είναι η απλότητα. Το καλομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό αρκεί για να σε κάνει λίγο πιο ευτυχισμένο. Ας μάθουμε να εκτιμάμε όλα όσα έχουμε και να τρώμε μόνο όλα όσα μας αξίζουν!

Καλημέρα!
----------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων ή των φωτογραφιών που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal DayDreamer.gr. Ευχαριστώ.

FacebookTwitterGoogle+Share